Espen Eiborg: IKONIDOL

27.04.06-21.05.06 (Galleri A)

Exhibition in Galleri A

Utstillingen ”IKONIDOL” er en beskrivelse av menneskelige idealer. Gjennom kunsthistorien har ikonmaleriene beskrevet noe religiøst og hellig. Det har gjerne vært et portrett av Jesus eller jomfru Maria. Disse personene har framstått som forbilder og har også vært gjenstand for en persondyrkelse. Menneskets behov for rollemodeller er også et behov vi ser idag. Dagens rollemodeller går gjerne under navnet idoler og de har langt på vei overtatt Jesus og jomfru Marias plass som forbilder. Hvem er så de nye forbildene? Ved et blikk på media kan det virke som de menneskelige idealene har foretatt et skift fra noe religiøst, åndelig og hellig til å opphøye aktørene i showbuisness. For mange er disse nye idolene vår tids ikoner.

Fotomaleriene forteller om verdien vi skaper ut av grasiøse forbilder hvor menneskelig opphøyelse av det ubetinget vakre overskygger vår egen virkelighet.
I denne produksjonen fjerner Espen Eiborg grensen mellom fakta og fantasi, og bildene avspeiler menneskets lengsel etter noe utopisk fullkomment. Ved å bruke kjente malerier fra kunsthistorien knytter Espen Eiborg sammen menneskets evige søken etter noe vakkert og opphøyd. Men han setter også fingeren på at menneskets søken etter forbilder stadig er i forandring og det bør minne oss om at skjønnhet er forgjengelig.

Espen Eiborg har hatt flere kritikerroste utstillinger i Dublin, New York, Milano og Paris og han stiller ut på Nordiska Museet i Stockholm 17 mai-20 september. Har en utstilling nå i New York i Clodagh Gallery frem til 20 juni og har ellers opplevd betydelig suksess på Manhatten. De største utsmykningsoppdragene har vært for Fokus Bank hovedkvarter i Oslo, Royal Caribbean Cruise Line, Dublin City Coroners Court og Norwegian Trade Council i New York.

Espen Eiborg: "MOTHER AND CHILD UNITED" Espen Eiborg: "TRIGGER TWIN" Espen Eiborg: "MODA SODA"  
Espen Eiborg:
MOTHER AND CHILD UNITED
(2006)
oil and photo on canvas
122 x 244
Espen Eiborg:
TRIGGER TWIN
(2006)
oil and photo on canvas
61 x 122
Espen Eiborg:
MODA SODA
(2006)
oil and photo on canvas
61 x 122
 
Norwegian English