Bjørn Breistøl Båsen: LOOMING LAILA

02.06.06-11.06.06 (Galleri A)

Utstillingen finner sted i Galleri A

Galleri A presenterer en ung, selvbevisst kunstner som har utviklet et særegent kunstnerisk prosjekt. Bjørn Båsen (1981) er midt i Master-studiene ved Kunstakademiet i Oslo, og utmerker seg som en meget talentfull og interessant kunstner.

I Utstillingen "Looming Laila" presenterer Båsen et mytisk scenario der estetikk og tematikk er smeltet sammen til et naivt og dekadent uttrykk. Utstillingen omfatter malerier, skulpturer og tegninger som springer ut fra kunstnerens fantasiverden. Det som i utgangspunktet ser ut som luksusgjenstander er blitt deformert i et merkelig, suggestivt eventyr av karakterer og former. Båsen presenterer en glossy alternativ virkelighet der porselensfigurer og tekstilobjekter skildrer en barnlig tistand av uhemmet selvnytelse og blotting.

Båsens sobert utførte malerier viser et univers av objekter med røtter i barokkens og rokokkoens porselensgjenstander. Men gjenstandenes funksjonalitet er opphevet, slik at de framstår som organismer uten noe mål og mening utover sin egen eksistens.

Skulpturene i utstillingen er laget av materialer som silke, brokade og bladgull, hentet fra dekadente interiører og dovne boudoirer. De nitidig framstilte objektene danner et tableau der betrakteren blir del av et intimt scenario. Denne scenen er en forlengelse av malerienes
kontrollerte koloritt og distanserte flatebehandling, og nærmest åpner opp billedrommet i maleriene.

Utstillingen blir holdt sammen av en serie på tolv tegninger. Tegningenes store format danner en kulisse for malerier og skulpturer ved presis bruk av tusj, fargeblyanter og bladgull. Serien med tegninger er satt sammen til et dekorativt mønster, i tråd med Båsens bitter-søte fascinasjon for det dekadente aristokratiet. Men dette mønsteret skaper også en sterk formal ramme for en usedvanlig sterk debututstilling.

: "" : ""   
    
Norwegian English