Aleksandra Niemczyk : SOLITUDE

18.09.08-12.10.08 (Galleri A)

Utstillingen finner sted i Galleri A

Galleri A er stolt av å kunne presentere Aleksandra Niemczyks utstillingen “SOLITUDE”. Dette er hennes tredje separatutstilling i Galleri A.Aleksandra er allerede et kjent navn blant gjester og kunstsamlere som besøker vårt galleri, og hennes enkle form og sensuelle farger vekker stor interesse og entusiasme. I løpet av de siste årene har prosjektene hennes vært støttet av blant annet vederlags fondet, kulturdepartementet og nå nylig av filmfondet (for kortfilmen “Gjemsel” i samarbeid med fotograf Anja Niemi).

Maleriene i denne utstillingen ble malt i løpet av de siste to årene, som har vært to svært viktige og lærerike år for kunstneren. I Aleksandras nyere arbeider finner vi en kontinuitet av hennes etablerte visuelle språk men ser også tydelig fremgang mot videre balanse og harmoni. Selv om komposisjonene er blitt mer abstrakte kan publikum fortsatt koble maleriene til natur. Inspirasjon, former og farger henter Aleksandra fra å kontemplere og fremstille landskap.

En kunstner sier: ”...den skapende prosessen krever et fredelig miljø og et rolig sinn. For å finne dette, for å kunne gjenvinne perspektivet, å reflektere, å vokse, å skape, trenger man ensomheten. Ensomheten i den forstand at man er alene, uten å føle seg ensom”.

Alle maleriene vist i Galleri A reflekterer denne søken etter rolig meditasjon, stillhet og ensomhet. Farger og former er organiske og milde men sparsommelige. Noen arbeider er store og monumentale uten å være dominante. Tvert imot gir den delikate måten malingen er påført lerretet en avslappet, beroligende følelse. Det er tydelig at kunstneren mestrer måten hun bygger struktur på, og lager verk som inviterer øyet til å vandre over malerienes overflate.

I det siste har Aleksandra jobbet mye med forskjellige media som litografi, oljemaleri, installasjoner og kortfilmer. Vi vil gjerne legge vekt på de mange varierte uttrykksformene hun benytter seg av ved å vise eksempler av hennes abstrakte landskap, en samling av svært personlige og figurative illustrasjoner.

Norwegian English