Marie Kristiansen: The Result of Partial Obedience and an Unequal Yoke

13.11.08-07.12.08 (Galleri A minor)

Utstillingen finner sted i Galleri A

Marie Kristiansen’s siste prosjekt The Result of Partial Obedience and Unequal Yoke utforsker forestillinger og fordommer om kvinner og kvinnelighet som er dypt forankret i dagens samfunn. Motivene viser kvinneskikkelser i kostymer og situasjoner som representerer typiske rollemønstre og småpikedrømmer, illustrert ved dekkede bord, kjøkkenplikter, prinsessekjoler, dukker, og en metallvagina produsert av kunstneren selv. Alle modellene bærer den samme masken som er laget etter Maries ansikt.

Med sine detaljerte iscenesettelser søker bildene balansepunktet mellom det eksplitt ubehagelige og den vakre uskyld. Bildene er tatt på ærverdige Hotell Union Øye på Vestlandet, som gjestet Europas aristokrati og overklasse etter at det ble bygget i 1891. De herskapelige omgivelsene og den uregjerlige naturen skaper en ny dramatikk i Maries surrealistiske stil, og alluderer til isolasjon.

”Jeg hentet mye inspirasjonen til dette prosjektet fra egne mareritt, tanker og opplevelser. Jeg, som mange andre, har følt at man må fylle roller man ikke føler seg hjemme i, nærmest til selvutslettelse. Etter vagina-kjolene, hvor jeg så på populærkulturens fremstilling av kvinner, ville jeg nå utforske hvordan disse normene kan påvirke individet. Det er ikke gitt at dette prosjektet kun handler om kvinner. Det dreier seg om hvordan vi som mennesker føler at vi må leve opp til andres og egne forventninger, og hvordan det kan skape uro i sinnet.”

Marie Kristiansen (1982) har levd med kunst med hele livet. Maries cinematografiske uttrykk kan spores tilbake til barndommen som datter av en regissør og en produsent. Maries fødsel ble foreviget på film, i Høvdingen fra 1984, og som niåring vant hun Youth in Film Award in Hollywood for best unge skuespillerinne i en utenlandsk film for sin rolle i Måker i 1991. Senere danset hun ved Den Nasjonale Ballettskolen, hvor hun deltok i flere oppsetninger ved Den Norske Opera. Marie studerte kunst ved Central Saint Martin i London frem til 2007, og hennes arbeider har vært stilt ut i inn- og utland. Hun holdt sin første separatustilling i Oslo i januar 2008.

: "" : ""   
    
Norwegian English