Cathrine Ockernahl: TID OG ERINDRING

19.11.09-06.12.09 (Galleri A minor)

Utstillingen finner sted i Galleri A

Cathrine Ockernahl er tilbake på Galleri A. Med utstillingen TID OG ERINDRING tar hun oss med inn i barndommens forgjengelige idyll.

Ockernahl har latt seg fascinere av sin barndoms fotografier; linjer, lys, skygge – de gamle bildenes stemning – ble utgangspunktet for hennes nyeste bildeserie. Titler som Hemmelig hage, Magisk øyeblikk og Fortidens slør gir uttrykk for nostalgi og minner om hva kunstneren selv karakteriserer som ”det tapte paradis”. De fleste av Ockernahls malerier er hentet fra sort hvitt-fotografiet og er knipset fra fugleperspektiv, slik voksne ofte ser barn. Disse snapshotsene fanger øyeblikket, de er ikke oppstilte og gir derfor en egen stemning fri for forserte poseringer. Kunstneren har vært opptatt av å formidle tilstedeværelsen, omsorgen og sanseligheten som ligger i barndommens fotografier. Ockernahl hyller barnets fullstendige tilstedeværelse og evne til å gi seg hen gjennom leken til det som er nå; øyeblikket.

Men maleriene vitner også om at barndommens idyll ikke er evig. Etter hvert som man blir eldre, trer voksenverdens bekymringer, tidvise sorg og motgang frem. Dette uttrykker Ockernahl gjennom tydelige kontraster mellom lys og skygge. I enkelte av maleriene kan man dessuten skimte livets kontraster og bakside som en skyggelagt figur.

Bildene er malt i akryl på lerret og i et koloristisk, men dempet fargespråk. Fargene representerer ikke en realistisk gjengivelse, men snarere stemningen som minnene fremkaller. Flatene er derfor abstrahert, mens figurene er mer realistisk malt.

: "" : "" : "" : ""
       
: "" : "" : "" : ""
    
Norwegian English