Aleksandra Niemczyk: LIFE AQUATILC - DAYLIGHT

26.08.10-19.09.10 (Galleri A)

Utstillingen finner sted i Galleri A

Galleri A presenterer fra 26. august til 19. september en serie malerier av kunstneren Aleksandra Niemczyk, etablert i Oslo. Niemczyk har hatt en rekke utstillinger i Norge og utland og verdsettes både av samlere og annet kommersielt publikum. Kunstneren har en sterk akademisk bakgrunn og har mottatt flere stipender samt priser; blant annet var hun nominert til Carnegie Art Award, 2006.

Den unge maleren har en bakgrunn også fra litografisk trykk, noe vi ser av metoden hun benytter for å konstruere sine malerier. Hennes malerier er gjerne abstraherte naturlandskaper der hun utforsker nye metoder å visualisere stemninger som oppleves i forskjellige landskap.

- Jeg er ikke ute etter raske effekter. Min oppfatning er at hvert bilde trenger tid og lag med maling oppå hverandre for å oppnå den bestemte dybden og slående strukturen. Jeg bruker tid, tenker, observerer og reduserer formene inntil jeg vet at bildet har kommet fram, sier Niemczyk om egen arbeidsprosess.

Ved hjelp av geometriske former, rike strukturer og livfulle farger gir kunstneren sin definisjon av landskaper. Niemczyk observerer omgivelsene før hun velger seg ut konkrete former å arbeide videre med. Hun bearbeider disse og jobber fram et minimalistisk uttrykk. De observerte objektene mister mye av sin realisme for å framstå som abstraherte elementer, men symbolene er sterke og rettede nok til at observatøren sitter igjen med en forestilling om inspirasjonens opphav.

Selv om Niemczyks malerier er preget av ro og harmoni, vil man også kunne finne små brudd i form av bestemte fargekombinasjoner eller i lerretets tekstur. I hennes nyeste verker kan den repetitive bruken av farger og mønstre fremkalle en nærmest hypnotiserende effekt.

Norwegian English