Halfdan Kierulf: HEAVY METAL LIGHT

23.09.10-10.10.10 (Galleri A minor)

Utstillingen finner sted i Galleri A

- For meg er Beethovens ulike noter i blått. Arne Nordheim kan lyse som platina, gull, sølv – heavy metals, sier Halfdan Kierulf om sin nyeste utstilling med undertittel Hommage á Arne Nordheim.


Fra 23. september til 10.oktober viser Kierulf sine oljemalerier i Galleri A Minor, Vibesgate. Nesten alle bildene bærer navn fra komponisten Arne Nordheims verk.

- Slik tonekunstnere kan oppleve at en klang omskapes til en farge, kan en billedkunster se en farge ved inntrykket av musikk, forklarer Halfdan Kierulf.

I Kierulfs malerier går Nordheims musikk igjen som en rød tråd – eller klang. ”Alt skal synge.”, sa Arne Nordheim og Kierulf tar dette på alvor. Resultatet er vel 30 malerier i målene 20 x 20 til 30 x 70 centimeter.

Halfdan Kierulf debuterte som maler i 2000 og har siden den gang etablert seg som en produktiv og populær maler. Til daglig er han privatpraktiserende nevrolog i Oslo og overlege ved Rikshospitalets Nevrologiske avdeling og ett av de 13 medlemmene i Den norske nevrolitterære klubb. På samme måte som Kierulf søker å lindre smerte i sitt medisinske virke, håper han å glede andre gjennom kunsten.

- Det er gleden over fargeklangen, vibrerende i sollyset, som gjør at jeg maler. Og å kunne dele gleden med andre gir arbeidet mening, sier kunstneren og nevrologen.

Kierulfs motiver forblir de samme; havet, åsene, himmelen sett fra Nesoddens vestside. Han beskriver nesoddnaturen i blått og gull. Solnedgangen er kobber. Når han maler farer minnet ofte gjennom historien til inntrykkene fra den eldste egyptiske kunst. Målet er at bildet skal være vakkert, om enn ofte også fylt av uro. ”Skjønnheten skal redde verden” sa Dostojevskij. Den russiske forfatteren har vært til stor inspirasjon for Kierulfs kunstneriske så vel som nevrologiske arbeid. Faktisk har det hendt at han har sitert Dostojevskij i sine legejournaler. Kierulf er overbevist om at kunsten gjør ham til en bedre lege fordi nettopp kunsten kan hjelpe oss å beskrive en følelse eller en tilstand, sette ord eller bilde på noe som er vanskelig å uttrykke. I 2002 var han medforfatter i boken Hjernen og Kunsten som ble etterfulgt av Hjernen og Kulturen, 2005, utgitt av Den norske nevrolitterære klubb.

: "" : ""   
    
Norwegian English