Noah Alveberg: SOL

11.05.12-27.05.12 (Galleri A/A minor)

Utstillingen finner sted i Galleri A og Galleri A minor

VELKOMMEN TIL VERNISSAGE FREDAG 11. MAI KL 18 - 20


Orfeus´ egg - eller tegnløs torso?

Det er kort tid til utstillingsåpning, og Noah mangler en tekst som kan si noe om det han har tenkt å vise, med tittelen SOL. Kunne jeg . .?
Men jeg skjønner jo ikke hva han snakker om. Det er lenge siden jeg sluttet å skjønne hva Noah Alveberg snakker om, enda jeg har kjent ham fra han lå inni magen til mamman. Til gjengjeld tas jeg av det han lager, og vi møtes i begeistring over stor musikk, som Sofia Gubaidulinas.

Så jeg innlater meg på en mulig dialog om en tekst, bakenfor det han sier, sånt som at ”Det er noe hubristisk i det å lage solen; tragisk og vakkert; fortapt, som vinger av voks, eller -”
Hva er hubristisk? spør jeg. ”Hubris vil si å prøve å oppnå guddom, og det går alltid galt; problemet til verden-som-idé ”, forklarer han.
-Jaha, sier jeg – aner jeg noe ikaros´k her? Han ler. ”Men jeg er bevisst på det; det handler om å kollapse; miste perspektiv; falle, fra idéen om seg selv”.

Jeg lurer meg kjapt rundt andre stikkordhan gir, for å slippe å avsløre min uendelige uvitenhet og uforstand (”primordialt, dikatomi, detoritorialisering av kroppene”). Han skal vise oss en film. I den er danserne Stine Østvold og Marianne Haugli med, foruten seksten huskier. Det gleder jeg meg til.
”Subjektet i filmen er solen om natten”, sier han, ”eller for den saks skyld: subjektet er selve iscenesettelsen”.
Vi får se.

Synne Skouen

Norwegian English