Lene Ørnhoft: OK - OSLO KRISTIANIA

12.04.18-29.04.18 (Galleri A)

Utstillingen finner sted i Galleri A

Velkommen til vernissage torsdag 12. april. Åpningstale ved Lars Elton.

PÅ REALISMENS STIER

Det er helt OK å gå sin egen vei. Som historisk-realistisk maler har Lene Ørnhoft funnet en sti som leder både bakover og inn i samtiden.
Lene Ørnhoft lager malerier og grafikk med røtter i historiske uttrykksformer. Og hun avbilder gjerne historiske hendelser og miljøer. Det fører lett til anklager om at hun ikke er en del av samtiden. Men slik behøver det ikke være. For bak tittelen «OK – Oslo Kristiania» ligger en tanke om å møte samtiden ved å skue bakover. Derfor er hovedstadens to navn sidestilt. Og den optimistiske forkortelsen «OK» gir en aksept for at det hun presenterer har sin gyldighet også i dag.

Da friluftsmaleriet slo igjennom i billedkunsten i tiårene etter 1850 var maleriet og tegningen fortsatt den fremste kunnskapsformidleren. Nå kunne kunstnerne jobbe med sine malerier ute i felten. De var ikke avhengig av å male etter skisser på atelieret. Dermed ble de realistiske fremstillingene av byer og landskap mer troverdige. For eksempel sørget Kitty Kiellands malerier fra Jæren for at publikum fikk øynene opp for landskapets skjønnhet. Tidligere ble torvmyrene på Jæren ansett for å være stygge og farlige. Nå ble de estetiske objekter med egen verdi.
I dag er situasjonen snudd på hodet. Det som skjer i publikums møte med Lene Ørnhofts bilder har motsatt effekt. På grunn av billedkunstens insistering på å være til stede i et rom, i motsetning til å flimre forbi på en skjerm, blir vår opplevelse konsentrert og erkjennelsesutvidende.

Ved å jobbe videre med historiske fotografier legger Lene Ørnhoft grunnlaget for spekulasjoner om de menneskene og miljøene vi møter. I en tid da historisk kunnskap er mangelvare, åpner bildene en dør til våre forfedre. Vi får muligheten til å knytte bånd med våre røtter og vår historie. Det er en gave vi som publikum bør ta i mot med åpne armer. Hun inviterer oss inn på en vei med mange sidegrener.

LARS ELTON
Lars Elton er kritiker, frilansjournalist og redaktør. Han er kunst- og arkitekturkritiker i Dagsavisen og VG og skriver om kunst- og kulturrelaterte emner i et bredt utvalg publikasjoner. lars@elton.no

Lene Ørnhoft: "AKT I" Lene Ørnhoft: "AKT II BLÅ" Lene Ørnhoft: "AKT III GUL" Lene Ørnhoft: "AKT IV RØD"
Lene Ørnhoft:
AKT I
(2016)
litografi
21 x 24
Lene Ørnhoft:
AKT II BLÅ
(2016)
håndkolorert litografi
21 x 24
Lene Ørnhoft:
AKT III GUL
(2016)
håndkolorert litografi
21 x 24
Lene Ørnhoft:
AKT IV RØD
(2016)
håndkolorert litografi
21 x 24
Lene Ørnhoft: "DAGNY JUEL" Lene Ørnhoft: "BORGEN" Lene Ørnhoft: "MAJORSTUEN STASJON, OSLO CA. 1925" Lene Ørnhoft: "PÅ KARL JOHAN 17. MAI 1910"
Lene Ørnhoft:
DAGNY JUEL
(2018)
olje på lerret
40 x 30
Lene Ørnhoft:
BORGEN
(2018)
olje på lerret
95 x 125
Lene Ørnhoft:
MAJORSTUEN STASJON, OSLO CA. 1925
(2018)
olje på lerret
60 x 55
Lene Ørnhoft:
PÅ KARL JOHAN 17. MAI 1910
(2018)
olje på lerret
185 x 240
Norwegian English